Un proiect educațional de prevenire și combatere a fenomenului de violență și de bullying MESAGERII STĂRII DE BINE a debutat joi la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”, din Târgu Jiu. Proiectul se derulează în perioada următoare în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.
La evenimentul, care a avut loc în Amfiteatrul instituției de învățământ, au participat: profesoara Corina Panduru, directorul Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu”, care a susținut mesajul de deschidere, precum și prof. consilier Dan Elena şi prof.consilier Davițoiu Maria, dar și un reprezentant al Asociației ARCA LEX Târgu Jiu, care au prezentat proiectul. A mai fost prezentă Marcela Mrejeru, inspectorul școlar general, primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, și viceprimarul Bogdan Bejinaru, alături de câțiva consilieri locali.
A fost prezentat un filmuleț cu mesaje din partea elevilor școlii cu privire la proiect, iar în sală trei eleve au făcut același lucru. A mai fost vizionată și o scenetă de teatru realizată de către doi elevi. În sală au fost expuse câteva din proiectele artistice ale elevilor școlii. Activitățile proiectului vor continua în săptămânile următoare.
Activitățile propuse:
1. Atelier de dezvoltare personală: În Atelierul de pictură și desen –artterapie în care elevii explorează emoțiile, conflictele emoționale, conștiința de sine, își gestionează comportamentul și reduc stările afective negative.
2. Club EduArt, fotocinema și teatru: Elevii vor realiza fotografii care surprind starea de bine (emoțiile pozitive) din jurul lor pe care le vor vizualiza si le vor promova prin rețele de socializare. În cadrul clubului se vor realiza piese de teatru și filme de scurt metraj. Pesele de teatru și filmele de scurt metraj vor fi promovate prin rețelele de socializare.
3. Academia seniorilor developeri: Părinții voluntari vor participa și se vor implica în crearea unor materiale –resursă pentru promovarea nonviolenței în școală. Ei vor disemina mesajele nonviolente în rândul celorlați părinți.
4. Mesagerii Stării de bine: Echipa de majorete –fete vor desfășura activități de dans prin care transmit energie, stare de bine , entuziasm și pasiune.
5. Dicție și oratorie: Elevii vor participa la exerciții de atenție, de improvizație, de creativitate/imaginație, de coordonare, de oratorie și jocuri terapeutice. Elevii vor exersa dicția și vorbirea extresiv-asertivă.
6. Școala de șah: Elevii vor fi inițiați in sportul minții:șahul prin care își vor dezvolta puterea de concentrare, capacitatea de analiză, planificarea și își vor dezvolta abilitățile de rezolvare de probleme
Obiectivele generale ale proiectului sunt promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socioemoționale a copiilor, victime sau agresori, cadre didactice sau părinți; conștientizarea nevoii de intervenție integrată școală-familie-copil; prevenire / intervenție si diminuarea fenomenului de violență / bulling; starea de bine la nivelul clasei prin formarea și dezvoltarea abilităților socio-emoționale.
Obiectivele smart: reducerea nivelului de ostilitate / impulsivitate / agresivitate la elev cu 50%; creșterea nivelului de autonomie / stabilitate emoțională la elev cu 20 %.