Mădălina Pană, vicepreședinte Sindicatul Liber Alfa din CEO: Trebuie menținute cât mai mult cele 9.000 de locuri de muncă de la Complexul Energetic Oltenia

Loading

Unul dintre sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia susține că se impune schimbarea urgentă a obiectivelor de la CEO. Acestea ar trebui să se axeze pe menținerea cât mai mult timp a celor 9.000 de locuri de muncă actuale. Mădălina Pană, vicepreședinte la Sindicatul Liber Alfa din Complexul Energetic Oltenia, afirmă că tranziția în mineritul și energia pe bază de cărbune se face fără busolă. Sindicatele și mediul politic ar trebui să facă tot ce este posibil pentru a păstra locurile de muncă. În același timp trebuie modificate termenele din Planul de restructurare al CEO.

„Problemele tranziției în minerit și energie electrică pe bază de cărbune sunt de o complexitate și diversitate ridicată, după 33 de ani de tranziție dureroasă și haotică. Aceasta a constat numai în închiderea de capacități atât pe parte minieră, cât și pe parte energetică, fapt ce a condus la pierderea a mii de locuri de muncă în județul Gorj.

Suntem în anul 2024, solicităm factorilor decizionali ca în acest an electoral să vină în fața minerilor și energeticienilor cu soluții fezabile care să garanteze menținerea locurilor de muncă actuale până la punerea în funcțiune a noilor capacități de producere de energie electrică în bandă.

Se discută de un an de zile despre decalarea termenelor de închidere a grupurilor de producere a energiei electrice pe bază de cărbune și nu s-a luat nicio decizie – probabil despre acest lucru se va discuta în campania electorală pe parcursul anului în curs. România s-a angajat să renunțe complet la producția de energie produsă din combustibili solizi până în anul 2032. În prezent, la nivel național se duce o campanie agresivă din partea ONG-urilor(Bankwatch și Greenpeace) finanțate cu fonduri de la alte state, de a ajuta stoparea cât mai repede a activității miniere și energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Trebuie făcut un front comun din partea factorilor de decizie politici și din partea sindicatelor care să se materializeze în menținerea locurilor de muncă actuale, decalarea termenelor din Planul de restructurare și coroborarea acestor termene de închidere a grupurilor energetice cu termenele de punere în funcțiune a noilor capacități de producere a energiei electrice pe gaze și fotovoltaică. Trebuie menținute cât mai mult cele 9.000 de locuri de muncă de la Complexul Energetic Oltenia.”, a declarat Mădălina Pană, vicepreședinte la Sindicatul Liber Alfa din Complexul Energetic Oltenia.

Scroll to Top