Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, într-un interviu pentru DC News, acordat la finalul întâlnirilor oficiale avute în Qatar și Emiratele Arabe Unite, că România are atuuri importante pe care le poate pune pe masa discuțiilor cu marile fonduri de investiții. Burduja nu mai dă vreo șansă cărbunelui și implicit Complexului Energetic Oltenia și vrea numai centrale pe gaze în locul celor pe cărbune, pentru că România are gaze naturale…
„Potențialul energetic semnificativ și cel mai divers mix energetic din Uniunea Europeană. În contextul acesta, noi ne dorim să atragem investiții qatareze și emiriene în zona de producție a energiei verzi, în zona de stocare în baterii pentru proiecte strategice precum Tarnița-Lăpuștești, hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, și pentru programul nuclear civil românesc. România e foarte respectată, avem specialiștii în domeniul energetic foarte buni, care au fost recrutați și-n Qatar și-n Emiratele Arabe Unite, unde sunt plătiți foarte bine, din păcate pentru noi, din fericire pentru ei…Cea mai importantă realizare a vizitei este finalizarea negocierilor între Hidroelectrica și Masdar, una dintre cele mai ambițioase și importante companii în producție de energie verde, un gigant al lumii. Este pasul prin care Masdar intră pe piața românească, face o companie de proiect împreună cu Hidroelectrica și-și asumă că, în următorii 3 ani, vor dezvolta minimum 2000 de megawați prin parcuri solare, panouri flotante pe lacuri de acumulare, ceea ce-n România nu s-a făcut niciodată, aici s-a mai făcut, și stocarea în baterii. Vin și cu inteligență, și cu capital, iar pentru Hidroelectrica, companie listată anul trecut – o listare de mare succes- să aibă o companie de talia Masdar alături e o mare realizare” a declarat ministrul. Despre trecerea la energie verde, Burduja afirmă că ”stăm mult mai bine decât alte state”. „România își permite să treacă de la cărbune la gaz, pentru că are” a spus ministrul, făcând referire şi la zona de energie nucleară, energie curată pe care foarte puține state o au. „Suntem privilegiați, avem o mare șansă, inclusiv să exportăm energie” a conchis ministrul.
Dacă este vorba de gazele pe care le are România, acestea sunt în Marea Neagră, deci sub apă în momentul de față. De asemenea, dacă exportă energie, România o face doar când funcționează centralele eoliene, care produc foarte ieftin. Când vine vorba de importuri, România importă inclusiv energie pe bază de cărbune din Ucraina și Serbia. Care e logica să îți închizi propriile termocentrale pe bază de cărbune și să renunți la zeci de mii de locuri de muncă pe verticală și pe orizontală, ca să imporți același tip de energie, adică pe cărbune?
În plus, România nu mai are în momentul de față asigurată siguranța energetică, fiind dependentă de importuri, când nu bate vântul. Lichidarea termocentralelor pe cărbune va strica și mai mult Sistemul Energetic Național, mai ales că poveștile frumoase cu grupuri pe gaze nu sunt nici măcar în stadiul de proiect. Dacă ministrul Energiei se laudă că are gaze, poate să ia un dicarbocalm. În rest, povești. Aia cu Tarnița are vreo 40 de ani de când se tot realizează.