O delegație a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, condusă de Constantin Ionescu, manager general, s-a aflat joi în Gorj.
Vizita a început cu o deplasare în teren pentru identificarea spațiilor în care se va amplasa noua aparatură relocată de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului în județul Gorj. Este vorba despre o stație seismică pentru localizarea cutremurelor (la Tismana, sat Sohodol) și un senzor de monitorizare al efectelor cutremurelor (la Târgu Jiu).
În plus, față de aceste noi locații, în județul Gorj sunt amplasate 8 stații seismice pentru localizarea cutremurelor.
Specialiștii Institutului au prezentat concluziile cercetărilor efectuate anul trecut, în urma cutremurelor produse în Gorj. „Zona Gorjului este pretensionată, iar un alt factor important, declanșator pentru cutremurele din județ, a fost valul de unde seismice venit dinspre Turcia, urmare a cutremurelor produse la începutul lunii februarie 2023.
În județul Gorj, de la începutul anului 2023 până în prezent, au fost detectate 4.164 de cutremure cu magnitudinea cuprinsa intre 0 si 5.7 grade, aproape 84,4% din cutremurele produse pe teritoriul României, anul trecut.”, potrivit unui comunicat.