România nu este obligată să își închidă termocentralele pe cărbune!

Loading

Conform național.ro, pentru al doilea an consecutiv, producția globală pe bază de cărbune a atins un maxim istoric în 2022, împingând emisiile de CO2 de la centralele electrice pe cărbune la niveluri record și reprezentând mai mult de o treime din producția totală de energie electrică, semnalează IEA. Prețurile ridicate ale gazelor naturale cauzate de războiul din Ucraina, împreună cu evenimentele meteorologice extreme au determinat multe regiuni să apeleze la cărbune pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie electrică. „În timp ce creșterea recentă a producției pe bază de cărbune este probabil să fie temporară în unele regiuni, tendința generală nu este pe drumul cel bun cu scenariul Emisii Nete Zero până în 2050, care solicită reduceri imediate și o scădere globală a producției de cărbune de aproximativ 55% până în 2030 față de nivelurile din 2022 și o eliminare completă până în 2040”, consideră Agenția Internațională a Energiei. Pentru a merge pe drumul cel bun cu scenariul Net Zero, este necesară o reducere medie anuală globală a emisiilor de la centralele electrice pe cărbune de aproximativ 10% până în 2030, însă tendințele au fost de creștere a acestora.

În regiunea Asia Pacific, utilizarea cărbunelui în producția de energie a crescut cu 3% față de 2021, în timp ce în China a fost de 2%, acesta din urmă adăugând noi centrale de 11 GW. În India, valurile extreme de căldură din vară au crescut brusc cererea de energie electrică, care a fost satisfăcută în principal de generarea pe bază de cărbune. Acest lucru a condus la o creștere semnificativă de la an la an, de peste 8,5% în 2022, cu o creștere de 20% în aprilie până în iulie, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Producția pe bază de cărbune a crescut în Uniunea Europeană cu aproape 7% pe fondul producției hidroenergetice și nucleare scăzute. Comparativ cu România, care a fost obligată să închidă toate centralele pe cărbune până în 2030, Polonia va face acest lucru abia la sfârșitul anului 2049, mai notează IEA.

Toate statele care dețin rezerve de cărbune au accelerat producția de energie pe bază de lignit sau huilă. România face exact invers și este singura țară care și-a propus să închidă într-un ritm tot accelerat carierele miniere, fără să fie obligată de vreo organziație. Asumarea a fost în PNRR, deși termenul limită în UE este 2050.

România nici măcar nu așteaptă să înlocuiască termocentralele pe bază de cărbune cu alte surse de producție în bandă. Potrivit unei analize a national.ro, principalul beneficiar al demolării Complexului Energetic Oltenia este OMV, producător de gaze în România.

Scroll to Top