În timp ce Guvernul britanic a anunțat oficial că va relua ajutoarele pentru încălzirea locuințelor destinate milioanelor de pensionari în iarna 2025-2026, în România situația rămâne incertă. După ce anul trecut pensionarii români au beneficiat de un sprijin financiar pentru plata facturilor la energie, anul acesta guvernul a renunțat la acel program fără a oferi, până acum, o alternativă clară.

Guvernul de la Londra a revenit asupra deciziei anterioare de a reduce ajutoarele la energie, după luni de presiuni politice și critici din partea propriului partid. Astfel, aproximativ 9 milioane de pensionari din Regatul Unit vor primi din nou ajutoare de încălzire în sezonul rece, în timp ce doar cei cu venituri anuale mai mari de 35.000 de lire sterline (circa 41.000 de euro) vor fi excluși de la acest beneficiu.

Decizia vine pe fondul unei scăderi de popularitate a Partidului Laburist în fața formațiunii Reform UK condusă de Nigel Farage, care a câștigat teren în sondaje în special pe fondul nemulțumirii față de politicile de austeritate.

Ministrul de Finanțe britanic, Rachel Reeves, a declarat că aceste ajutoare pot fi reluate datorită măsurilor bugetare dure din anii precedenți. „Finanțele noastre publice sunt acum într-o situație mai bună, ceea ce înseamnă că anul acesta putem plăti combustibilul pentru iarnă mai multor pensionari”, a spus aceasta.

Situația din România: incertitudine totală după renunțarea la cardul de energie

În România, veștile nu sunt la fel de încurajatoare. Guvernul a renunțat anul acesta la cardul de energie, prin care în 2024 pensionarii cu venituri mici primeau 1.400 de lei, în două tranșe, pentru plata facturilor la curent, gaz sau lemne.

Mai mult, de la 1 iulie 2025, va avea loc liberalizarea completă a pieței de energie, ceea ce înseamnă că prețurile vor putea crește semnificativ, iar impactul asupra persoanelor vulnerabile ar putea fi major.

Ajutor lunar în funcție de pensie?

Potrivit unor surse guvernamentale, se lucrează la un sistem nou de sprijin pentru plata facturilor, care ar urma să fie acordat lunar și proporțional cu venitul. Cu toate acestea, nu a fost prezentat niciun calendar oficial și nici o estimare bugetară. În absența unui guvern cu puteri depline, orice decizie este, deocamdată, amânată.

Contrast puternic între Marea Britanie și România

Este de remarcat contrastul dintre promptitudinea și claritatea cu care Guvernul britanic a revenit asupra deciziei sale și lipsa unei strategii coerente în România. În Marea Britanie, politicile sunt ajustate rapid pentru a proteja populația vulnerabilă. În România, însă, discuțiile rămân la nivel de zvonuri, iar pensionarii riscă să intre în iarnă fără niciun sprijin clar din partea statului.

O iarnă rece pentru pensionarii români?

Dacă guvernul nu va interveni rapid cu o soluție concretă, liberalizarea pieței de energie din România va însemna facturi mai mari pentru toți, în special pentru cei cu venituri mici. Spre deosebire de pensionarii din Marea Britanie, care beneficiază de sprijin direct și predictibil, pensionarii români se confruntă cu incertitudine și lipsa unor măsuri de protecție socială reale.