”CĂTRE

GUVERNUL ROMÂNIEI

Domnului Prim-ministru Ion-Marcel Ciolacu

Stimate domnule Prim-ministru,

Federatia National Mine Energie, federatie sindical reprezentativ la nivelul sectoarelor de activitate “Energie, petrol si gaze si minerit energetic care reprezint interesele salariatilor din Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, Societatea Nuclearelectrica SA, Societatea Hidroelectrica SA, Societatea Hidroserv SA, Compania Nationala a Uraniului SA, va solicita sa intreprindeti toate masurile necesare pentru revenirea la normalitate in textul legii privind sistemul public de pensii in ceea cei priveste pe salariati care au lucrat sau lucreaza in locuri de munca in conditii speciale (locurile de muncã unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel putin 50% din timpul normal de muncã, poate conduce in timp la imbolnăviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte grave asupra securitatii si sănătatii in muncă a asiguratilor).

Calculul pensiei pe noua lege ia n considerare un stagiu mediu de 25 ani care face ca cei din conditii de muncă normale sã nu piardã chiar dacă au avut coeficient de corectie 1.41 (35/1,41=25), dar cei din conditii speciale care au avut stagii de cotizare de 25, 20,17,15 ani vor pierde raportul dintre 35/25, 35/20, 35/17 respectiv 35/15.

Trebuie facut corectia necesar salariatilor care au lucrat sau lucreazã in locuri de muncã in conditii speciale, pentru că nu este normal ca dupã zeci de ani in care acestia si-au riscat viata, crezând cã pot iesi la pensie mai repede si cu un cuantum al pensiei mai mare decât dacã lucrau in conditii normale de muncã, statul român sã le intoarcă spatele.

De asemenea, trebuie introdus in Legea 360/2023 privind sistemul public de pensil, prevederile art. 57 din Legea 263/2010:

1) Fac exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) si persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de cel putin 17 ani in zona a ll-a de expunere la radiatii, în locurile de muncã prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. b).

(2) Personele prevăzute la alin. (1) beneficiaza de pensie pentru limitã de vârsta indiferent de vârstă”, altfel, cu 10 ani in plus de expunere la radiatii, acesti salariati riscã sã nu mai prindã pensia.

Vã aducem la cunostinta cã actual lege privind sistemul public de pensii, nu ne mai acordã punctajul suplimentar pentru salariatii care au desfasurat activitti in locuri de muncă incadrate in conditii deosebite sau conditii speciale, decât până la salarial mediu brut national, cu toate că zeci de ani s-a plätit pânã la valoarea salariului fiecăruia.

Este corect domnule Prim-ministru?

In ultimii zece ani, statul român a subventionat energia verde cu miliarde de euro din banii românilor si a firmelor din România, iar energia pe cărbune a fost taxat cu miliarde de euro, ce a dus la disparitia a peste 2500 MW din energia pe cărbune si la aparitia a peste 2500

MW energie verde.

Consecinta: dezechilibru grav între energia in bandã si energia sporadicã cu efect in cresterea exploziva a preturilor la energie electrică.

Pentru eliminarea acestui dezechilibru decideti scoatere din exploatare a capacitätilor instalate de energie electricã pe bază de lignit si huil doar atunci când vor fi realizate grupurile pe gaz de la Turceni, Isalnita si Paroseni si a grupurilor nucleare 3 si 4 de la Cernavodã.

Altfel, asumati-vã aceast situatie!

Prin plecarea la pensie a peste 5000 specialisti din producerea energiei electrice pe cărbune si angajarea a 2000 salariati pe perioada determinat (zilieri), producerea acestui tip de energie devine din ce in ce mai grea si mai scump. Pentru normalitate, nu mai umiliti acesti salariati si transformati-le contractele individuale de muncã in perioad nedeterminata.

Pentru detalierea acestor aspecte, domnule Prim-ministru, vă solicităm o intâlnire, cât mai curând posibil, astfel incât sã găsim impreună cele mai bune solutii pentru energetica româneascã si pentru lucrătorii din acest domeniu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *