Europa se pregătește pentru o perioadă de vreme severă ca urmare a unui vortex polar care coboară din regiunea arctică, aducând cu el un val de aer extrem de rece. Acest fenomen meteorologic va genera furtuni de zăpadă intense, viscol și temperaturi scăzute într-o mare parte a continentului, inclusiv în România. Severe Weather, citat de antena3.ro, informează că o depresiune atmosferică extinsă se va forma deasupra Europei, ce va genera fronturi meteorologice puternice, caracterizate prin ninsori și vânturi intensificate ce vor persista până la sfârșitul acestei luni.
Pe teritoriul României, efectele vortexului polar se vor manifesta prin ninsori abundente și viscol, care vor acoperi extensiv teritoriul național. Meteorologii avertizează că vremea va deveni din ce în ce mai dinamică, cu multiple furtuni de iarnă care vor traversa continentul. Aceasta va afecta drastic condițiile de călătorie și viața cotidiană, sporind necesitatea măsurilor de precauție pentru perioada următoare.
În contextul acestei schimbări radicale, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) din România prognozează pentru următoarele zile o vreme capricioasă, cu temperaturi care pot atinge maxime de 19 grade Celsius înainte de o răcire bruscă. De la mijlocul săptămânii, se așteaptă ploi, lapoviță și ninsori în majoritatea regiunilor, cu variații termice de la o zi la alta.
În nordul Europei, condițiile vor fi și mai severe, cu ninsori intense și viscol puternic, în special în Suedia și Finlanda. O altă depresiune adâncă va aduce furtuni de zăpadă către Alpi și nordul Peninsulei Balcanice spre finalul săptămânii. Europa de Vest nu va fi ocolită de turbulențe, anticipându-se o furtună violentă din Atlanticul de Nord care va afecta Irlanda și Regatul Unit în weekend.
Pe măsură ce se apropie sfârșitul săptămânii, o masă de aer mai cald este prognozată să ajungă în sudul Europei și pe Peninsula Balcanică, modificând temporar configurația vremii, dar nu suficient pentru a contracara influența predominant friguroasă a vortexului polar. Această schimbare aduce un reminder important despre variabilitatea și nepredictibilitatea condițiilor meteorologice, subliniind necesitatea adaptării continue la schimbările climatice globale și la impactul lor asupra vieții noastre de zi cu zi.
ANM:
Meteorologii prognozează, pentru următoarele trei zile, o vreme frumoasă, cu temperaturi maxime întimpul zilei ce pot ajunge până la 19 grade. De joi până duminică inclusiv, vremea se răceşte semnificativ, iar în majoritatea regiunilor va ploua, va fi lapoviţă sau va ninge, în condiţiile în care valorile termice vor varia de la o zi la alta.
În cursul zilei de luni şi al nopţii de luni spre marţi, valorile termice diurne se vor situa în jurul celor specifice datei în regiunile intracarpatice şi uşor peste acestea în rest. Cerul va fi variabil, cu înnorări seara şi noaptea în nordul şi nord-vestul teritoriului, unde pe arii restrânse va ploua slab. În Maramureş, nordul Crişanei şi al Moldovei va fi lapoviţă şi va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, în special la altitudini mari, cu viteze de 70…80 km/h. Temperaturile maxime se vor situa între 6 şi 15 grade, iar cele minime între -7 şi 4 grade. Local, dimineaţa şi pe arii restrânse noaptea va fi ceaţă în zonele joase de relief. La Bucureşti, vremea va fi predominant frumoasă, cu cer variabil şi cu probabilitate mare de ceaţă dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat, iar temperatura maximă va fi de 11…12 grade şi cea minimă de -3…-1 grad.
De marţi şi până miercuri dimineaţă, temperaturile se vor situa peste mediile multianuale specifice perioadei în cea mai mare parte a ţării, cu maxime de până la 15 grade şi minime de -3 grade în estul Transilvaniei şi 10 grade pe litoral şi în sudul Banatului. Cerul va avea înnorări temporare şi mai ales seara şi noaptea vor fi precipitaţii slabe. Acestea vor fi mai ales sub formă de ploaie în Banat, Crişana, Maramureş, local în Transilvania, Oltenia şi Moldova şi izolat în Muntenia. În zonele montane vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la altitudini mari la munte, iar îndeosebi în a doua parte a intervalului local şi în vestul, nordul şi estul ţării, cu viteze în general de 45…60 km/h. Pe arii restrânse va fi ceaţă, mai ales dimineaţa. În Capitală, vremea se va menţine predominant frumoasă, iar valorile termice se vor situa uşor peste cele specifice datei. Cerul va avea înnorări temporare, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 12…13 grade, iar cea minimă de 1…3 grade. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă.
În cursul zilei de miercuri şi până joi dimineaţă, temperaturile vor fi peste cele specifice datei în centru, sud şi estul ţării şi vor scădea semnificativ în vest şi nord- vest. Cerul se va înnora treptat, iar aria precipitaţiilor se va extinde dinspre vest şi va cuprinde treptat toată ţara. Ziua vor fi mai ales ploi, iar seara şi noaptea se vor semnala şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, mai ales în nord, centru şi vest. La munte vor predomina ninsorile. Izolat, se vor acumula cantităţi însemnate de apă. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor, dar cu viteze mai mari la munte. Temperaturile maxime se vor situa în general între 7 şi 19 grade, iar cele minime între -2 şi 9 grade. În prima parte a zilei de miercuri, izolat vor fi condiţii de ceaţă. La Bucureşti, valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decât cele caracteristice datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, când probabilitatea de ploaie va fi ridicată. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar cea minimă de 6…7 grade.
De joi totul se schimbă
Începând de joi dimineaţă, temperaturile vor scădea semnificativ şi în centrul, sudul şi estul ţării, astfel că la nivelul întregii ţări vremea va deveni normală termic pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare, iar în cursul zilei vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, local în sudul şi estul ţării şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare pe arii restrânse în centru. În noaptea de joi spre vineri, local în vest şi izolat în centru vor fi lapoviţă şi ninsoare. La munte, pe arii restrânse va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zonele montane, în sud-vest şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor situa între 0 şi 13 grade, iar cele minime între -5 şi 4 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, până spre – 10 grade. La Bucureşti, valorile termice vor scădea semnificativ, astfel că vremea va deveni normală termic. Cerul va avea înnorări în cursul zilei de joi, când vor fi condiţii de ploaie, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximă va fi de 7…8 grade şi cea minimă de -2…-1 grad.
Vineri, sâmbătă şi duminică, atât în ţară, cât şi la Bucureşti, regimul termic va avea variaţii de la o zi la alta, iar probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în toată ţara, mai ales în prima jumătate a intervalului, potrivit meteorologui de serviciu Raul Ilea.